- νησί
- Τμήμα ξηράς που περιβάλλεται από νερά, είτε ωκεανού είτε θάλασσας, λίμνης ή ποταμού. Διακρίνουμε ένα ν. από μια ήπειρο από το μέγεθος: π.χ. η Γροινλανδία είναι νησί, ενώ η Αυστραλία θεωρείται ήπειρος.
Στις συστηματικές ταξινομήσεις των νησιών λαμβάνονται ως κριτήρια κυρίως τα γεωλογικά φαινόμενα που καθορίζουν την προέλευσή τους. Μπορεί να είναι ενδογενή φαινόμενα, όπως η προέλευση των ηπείρων, οι βραδυσεισμικές κινήσεις, οι ηφαιστειακές εκρήξεις, ή εξωγενή φαινόμενα, όπως η διάβρωση των ακτών, οι αποθέσεις των δέλτα, οι βιογενετικές δομές.
Ένα ν. που προέρχεται από ήπειρο είναι π.χ. η Μαδαγασκάρη, λείψανο της ηπείρου (Γκοντουάνα) της οποίας αποτελούσαν μέρος και η Ινδία και η Αυστραλία. Τεκτονικά ρήγματα και πτυχώσεις μπορούν να διαμελίσουν ορισμένες περιοχές και να σχηματίσουν αρχιπελάγη (τέτοια είναι η περίπτωση των ν. του Αιγαίου). Εξαιτίας της καταβύθισης ή ανάδυσης εκτεταμένων ηπειρωτικών περιοχών σχηματίστηκαν αντίθετα πολλά από τα ν. που βρίσκονται απέναντι στις παράκτιες λωρίδες: τα σκανδιναβικά νησιά, τα νησιά της Χιλής, της Δαλματίας κλπ. Αντίθετα, ανάμεσα στα ν. που προήλθαν από υποβρύχια ηφαιστειακή δράση και που το μεγαλύτερο μέρος τους στηρίζεται σε καταβυθισμένες ηπειρωτικές εκτάσεις ή στα ηπειρωτικά πρανή, σε αντιστοιχία με τις γραμμές του ρήγματος, είναι οι Φερόες νήσοι, η Ισλανδία και τα Κανάρια· άλλα ηφαιστειογενή νησιά (Τριστάν ντα Κούνια, Ασουνσιόν) στηρίζονται σε υποβρύχιες ορεινές ράχεις, ενώ λίγα είναι εκείνα που αναδύονται απευθείας από αβυσσαία υψίπεδα (Γκαλαπάγκος, Αγία Ελένη). Μεικτής ηφαιστειογενούς και βιογενετικής προέλευσης είναι οι ατόλες.
Το νησί Σάρτσεϊ, στη συστάδα των Βέστμανεϊγιεφ, που αναδύθηκαν από τη θάλασσα τον Νοέμβριο του 1963, στα ανοιχτά των ακτών της νότιας Ισλανδίας. Στη φωτογραφία, όπως φαινόταν μήνες μετά τον σχηματισμό του. Όπως και η Ισλανδία, το νησί αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα νησιού, η προέλευση του οποίου αντιστοιχεί με μία γραμμή ηπειρωτικού ρήγματος, καταβυθισμένου πια.
Ένα κοραλλιογενές νησί: η περιοχή που αναδύθηκε αντιστοιχεί προς τον πιο λευκό δακτύλιο. Τα κοραλλιογενή νησιά βρίσκονται στα τροπικά πλάτη.
* * *το (ΑΜ νησίον, Μ και νησίν και νησσίν)μεγάλο ή μικρό τμήμα ξηράς που περιβάλλεται από παντού από θάλασσα ή από μεγάλης έκτασης γλυκά νερά, λ.χ. λίμνης ή ποταμού («εφωνάξανε ώς τ' αστέρια / τού Ιονίου και τα νησιά», Σολωμ.)νεοελλ.(ως τοπων.) τα Νησ(ι)άοι Κυκλάδεςαρχ.νησίδα, μικρό νησί, νησάκι.[ΕΤΥΜΟΛ. Ο τ. νησί < αρχ. νησίον, υποκορ. τού νῆσος].
Dictionary of Greek. 2013.